Vroeg opstaan kan je dag een enorme boost geven. Het is een gewoonte waar je aan moet wennen, dus verwacht niet dat het in het begin meteen heerlijk voelt. Maar het is het wel degelijk waard om even door te zetten. Hieronder lees je wat dat ene uurtje eerder je allemaal kan opleveren.
Voor we verdergaan: weet jij uit ervaring dat er zo’n beetje niets ergers is op de wereld voor jou dan vroeg opstaan?
Dan is jouw chronotype waarschijnlijk een Wolf. Voor Wolven gaat het simpelweg regelrecht tegen hun unieke bioritme in om vroeg op te staan. Het is belangrijk om de grenzen van je lichaam te respecteren.
Maar steek dan wél extra energie en zorg in het samenstellen van jouw ideale avondroutine. En geef vroeg opstaan eerst een kans. Dit zijn de belangrijkste voordelen.
Je dag bewust beginnen geeft je een gevoel van voldoening dat de hele dag nog doorwerkt.
Een halfuurtje extra de tijd nemen voor een gezonde gewoonte, zoals mediteren, journalen of wandelen, maakt al een wereld van verschil.
Ga je liever ’s ochtends meteen met volle kracht vooruit? Dan kan het ook fijn zijn om je to-do list meteen te tackelen of je huis bijvoorbeeld op te ruimen.
Dat geeft je ’s middags en ’s avonds meer tijd om lekker te ontspannen en tijd met dierbaren door te brengen.
Niets is te vergelijken met de stilte en rust van de vroege morgen.
Als je het lastig vindt om na een werkdag te ontspannen, kan het enorm helpen om vóór je werk de verstilling op te zoeken.
Raak je telefoon nog even niet aan.
Check in met je lichaam om te voelen wat je op deze unieke dag écht nodig hebt om op te laden. En geef dat dan ook met volle overgave aan jezelf. Je rust niet echt uit als je je schuldig voelt of in je hoofd alweer drie uur verder bent.
Veel mensen zijn ’s ochtends het meest productief.
’s Ochtends vroeg is je inhibitie namelijk het grootst.
Dit is het vermogen om prikkels te onderdrukken die niet relevant zijn voor de taak die je moet verrichten.
Maak hier vooral gebruik van en ga aan de slag met de taak die het meeste brain power vergt die dag.
Als je vroeg opstaat heb je tijd om rustig een voedzaam ontbijt voor jezelf te maken en dit mindful op te eten.
Hiermee voorzie je je lijf van de brandstof die het nodig heeft om op gang te komen, en dat zul je de rest van de dag voelen.
Zorg dat je ontbijt rijk is aan eiwitten en gezonde vetten zodat je langer verzadigd blijft en halverwege de ochtend geen energiedip krijgt. Altijd een goed idee is je dag starten met 70 gram havermout. Hier lees je waarom.
Lichaamsbeweging is een cruciaal onderdeel van een gezonde leefstijl.
Maar na een lange dag is het héél verleidelijk om een wandeling of workout over te slaan.
Fijn dus om in de vroege ochtend meteen te gaan bewegen.
Zo geef je je stofwisseling bovendien een kickstart en maak je je geest ook meteen wakker. Begin bijvoorbeeld met het zetten van 5.000 stappen vóór het ontbijt.
Als je vroeg opstaat komt de slaap ’s avonds vaak ook makkelijker.
Zorg je er ook nog voor dat je ’s middags geen cafeïne meer drinkt, ’s avonds geen suikers eet en je smartphone minimaal een uur voor het slapen links laat lingen, dan val je helemaal als een roosje in slaap.
Als je partner samen met jou vroeger wakker wordt, kunnen jullie in alle rust genieten van een moment van intimiteit. Heel wat gezelliger dan verstrooid uit bed rollen en langs elkaar heen haasten.
Vroeg opstaan kan je helpen om wat extra wilskracht te ontwikkelen.
Elke dag opnieuw de keuze maken je warme bedje wat eerder te verlaten om je dag bewust te beginnen geeft je het zelfvertrouwen dat je ook in andere situaties gezonde keuzes kunt maken en jezelf uit kunt dagen.
Ook vanuit de Ayurveda pleit men voor een vroeg begin van de dag. Bij zonsopkomst zijn positieve energieën volgens deze Indiase gezondheidsleer het sterkst en zit er veel kosmische energie (prana) in de lucht.
Yogi’s noemen het uur voor zonsopgang de tijd van Brahma (de schepper) omdat op dat moment de scheppende kracht van de natuur ontwaakt. Als je vroeg opstaat kun je werken met deze krachtige energie.