Spiritueel ontwaken.

Opeens ‘het licht zien’. Voor sommige mensen voelt spiritueel ontwaken als een heldere bliksemschicht. Maar veel vaker kun je dit proces vergelijken met de bloei van een bloem: een reis vanuit de donkere aarde naar het volle licht.

Fase 1: leegte

In elk mensenleven kan er plotseling een moment komen waarin een zaadje van spiritueel ontwaken geplant wordt. Daar hoeft niet per se iets groots of meeslepends aan vooraf te gaan, maar het is een gegeven dat er juist op momenten van grote verandering ineens iets diep in jou de kans ziet te ontkiemen.

Een relatie die verbreekt, iets dat op je werk gebeurt, een afscheid, ziekte – het zijn momenten waarop alles wat vanzelfsprekend leek, ineens in een ander licht staat.

Sommige spirituele leraren vergelijken het moment dat vooraf gaat aan een spiritueel ontwaken met een duistere nacht: je moet er doorheen om tot het licht te komen. De nacht kan eng zijn, eenzaam en onoverzichtelijk. 

Maar wat voelt als een leegte, is tegelijkertijd ook een ruimte die gevuld kan worden.

Fase 2: vragen

In de dageraad van een spiritueel ontwaken is het niet gek als je je verward of zelfs ongelukkig voelt. Je oude leven zoals het was, voelt opeens als een te krappe jas.

Maar juist het gevoel dat het niet meer klopt, wakkert verlangen naar verandering aan.

Het is een fase vol vraagtekens: wie ben ik, wat wil ik, wat is het doel van dit alles?

Wat eerder vanzelfsprekend leek, voelt nu ineens betekenisloos en oppervlakkig.

En hoewel dit geen makkelijke fase is, brengen vraagtekens ook een fijn soort spanning met zich mee: ze maken je nieuwsgierig en openen je hart en mind.

Deze fase vraagt om een beetje moed, om met een open vizier het proces van bewustwording aan te gaan en door deze fase heen te bewegen.

Wanneer je je ongemak inzet als brandstof om te transformeren, zal je zien dat je vanzelf ergens uit zult komen. Herinner jezelf aan deze natuurwet: alles is altijd in beweging.


Fase 3: verwondering

Wanneer het verlangen naar meer betekenis en verdieping zich aandient, worden je zintuigen scherper.

Je bewustzijn gaat zich vergroten: je wordt gevoeliger voor de prikkels om je heen en de sensaties van binnenuit.

Misschien ga je intenser dromen, of vallen je op de meest alledaagse momenten – op de fiets, tijdens de afwas, onder de douche – ineens heldere gedachten binnen.

Het is alsof een groot, ingewikkeld slot krakend en piepend in beweging komt om zich te openen, klik voor klik.

Spiritueel ontwaken is soms niet één helder inzicht, maar een serie van kleine ‘ontwaakjes’. Het universum stuurt je subtiele boodschappen en je merkt ze op.

In deze fase wordt verwondering en opwinding afgewisseld met een zekere angst. Wie vooruitgaat, moet immers ook dingen achterlaten. Je kunt je onbegrepen of eenzaam voelen.

Je innerlijke navigatiesysteem krijgt een update, en terwijl dat gebeurt, heb je soms het gevoel de weg een beetje kwijt te zijn. Het is nu nog vooral een innerlijk proces.

Wanneer anderen voelen dat er ‘iets’ gaande is, kunnen ze daar ongemakkelijk van worden. Verandering maakt ieder mens op zijn eigen tempo door. Geef jezelf én anderen tijd en ruimte. 

Copyright © 2024 All rights reserved - Alternatieve hulp